Őzgerinc, avagy a kekszszalámi

by - június 04, 2020

Ez a sütemény egész gyerekkoromra meghatározó volt. Anyukánk minden ünnepre vagy iskolai szülinapozásra ezt készítette. Felnőttként kicsit átírtam a receptet, hogy az általam készített őzgerincek sokkal finomabbak és könnyedebbek legyenek. A fiam és a férjem nagyon szeretik, elég gyakran készítem nekik.
Ebben a sütiben az a jó, hogy korlátlan elkészítési módja van. Tehetünk bele diót, mogyorót, mazsolát és aszalt gyümölcsöket, készíthetjük babapiskótával, vagy akár pilóta kekszből is. Teljesen a készítőre van bízva, hogy a végén milyen ízű lesz a kekszszalámi.

Az alapreceptbe kell:
5 dkg keserű kakaópor
25 dkg porcukor
2 dl víz
50 dkg háztartási keksz
0,3-0,5 dl rum
25 dkg Rama

Az én receptem így szól:
5 dkg keserű kakaópor (holland, 12%-os)
25 dkg porcukor
2 dl vagy 3dl tej (attól függ, hogy a kekszara mennyit szív fel)
50 dkg darált háztartási keksz
25 dkg sütővaj
1 tábla olvasztható csokoládé (tortabevonó)
2 evőkanál sárgabarack dzsem
10-20 szem keksz egészben

Ezeket a lábasban a gáztűzhely fölött összedolgozzuk, míg szép krémes állagú lesz. Fóliával bélelt őzgerinc formába töltjük, szépen elegyengetjük. 2 ujjnyinként egész kekszeket nyomkodunk a masszába. Pár óráig hűtjük a hűtőben. Később szeletekre vágjuk, és lehet fogyasztani.

You May Also Like

0 megjegyzés