Kovászos kenyér sütése
Nagy öröm volt számomra, mikor először sikerült ilyen szépséges kenyeret sütnöm. Előtte sok hibát vétettem, de minden sütéssel tanultam valamit.
A kenyérsütésben pont az a nagyszerű, hogy ezerféle módon lehet sütni, de mindenkinek lesz egy kedvence. Nekem a legegyszerűbb kenyér recept a kedvencem, de mindig kicsit rakok hozzá vagy tejet, vagy szezámmagot, vagy krumplit. A végén kívül ropogós, belül puha és finom kenyerem lesz. Ez a legjobb része.
A kenyérsütésben pont az a nagyszerű, hogy ezerféle módon lehet sütni, de mindenkinek lesz egy kedvence. Nekem a legegyszerűbb kenyér recept a kedvencem, de mindig kicsit rakok hozzá vagy tejet, vagy szezámmagot, vagy krumplit. A végén kívül ropogós, belül puha és finom kenyerem lesz. Ez a legjobb része.
A kenyérsütésben fontos fázis a tészta kigyúrása, és a hajtogatások. Először furcsa volt, milyen egyszerű is a tésztát kigyúrni. A kenyér tésztát nem kell végig gyúrni, 10 perc alatt elkészül. A legbénábbak is el tudják készíteni. Viszont az óránkénti hajtogatás az, ami elengedhetetlen. Igazából ez már tényleg csak hajtogatás. Minden oldalról hajtunk egyet középre, majd ha megvagyunk, lefedjük. Egy óra múlva megismételjük. 4-5 alkalom után tesszük a szakajtóba / formába a tésztát és hagyjuk megkelni.
A kenyérsütés egy napos program, a kovász lassan dolgozik, de pont így egészséges. Én általában délután - munka után gyúrom be a tésztát, estig meglesz a 4-5 hajtogatás, és éjjel megkel a hűtőben. Reggel aztán formából kiborítom, és 280 fokos sütőben megsül, míg reggel elkészül a család.
Nincs is jobb annál, amikor a friss kenyér illata betölti a házat. És a kovászos kenyér sokáig friss marad, és számomra mindig másnaposan a legfinomabb. Van valami különleges benne.
Számomra a kenyérsütés is egy öröm. Nem csak az elfogyasztása...
0 Komment