Alapkonyha

by - május 28, 2020

Bár kicsit több, mint 10 éve vezetek saját konyhát, elmonhatom, hogy kialakítottam egy 'alapkonyha' stílust, amire lehet támaszkodni, hogy mindig lehessen főzni és sütni, ha váratlanul betoppan valaki, vagy ha nem szeretünk sokszor vásárolni járni.
A vásárlásoknál általában listát írok. Havonta kétszer vagy maximum háromszor tartunk nagy bevásárlást. Ilyenkor az alapokat vesszük meg, amire az egész konyha támaszkodik. Az alap élelmiszerek: a tojás, a tej, a liszt, a húsok, a fűszerek, a cukor, tészták, rizs és a zöldségek. Mennyiség mutató: Mindig van itthon többféle hús a fagyasztóban, általában kilós kiszerelésekben rakom el mindet: szárnyas comb, mellehúsa, sertés comb, tarja és darált hús. Minden hónapban porciózok "levescsomagokat" is: ami csomagokban többféle levesbe való hús, és másik fajtában hozzá való leveszöldségek megpucolva, egészben. Remek leveseket főztem már az ilyen előkészített csomagokból. Tésztákból is, rizsből is 1 kilós kiszereléseket veszünk, tejből általában egy kartonnal, lisztből és cukorból általában 2 kilogrammot veszünk. Mindig van a szekrényben tartalék só, sütőpor, vanília cukor, élesztő, pudingpor, lekvárok és olvasztható csokoládé.
Szinte vásárlás nélkül tudok itthon akármikor sütni sós vagy édes édességet, tortát, piskótát, stb. Kovászt sem nehéz nevelni, nekem a kis Jancsi a bizonyíték rá. Remekül lehet kovászból sütni, csak időben tovább tart a kelés, mint az élesztővel. Zöldségekből is az alapok a hagyma, a káposzta, a különböző répák, és a burgonya.
Odafigyelek ezekre az alapanyagokra, pótolom ha kell. Javaslom, eszerint állítsátok fel a konyhátokat, és mindig lesz mit az asztalra tenni.

You May Also Like

0 megjegyzés